Tur eller trening?

Hva er moderne lettvektsutstyr?

Dette bildet har forandret seg med den teknologiske utviklingen, men de siste årene har det vært:
Binding: 200g
Ski: 1250 og lavere
Støvel: 1250g og lavere

Man kan få allroundutstyr idag ned på:
Binding 150g
Ski: 1000g
Støvel: 850g

Med lett utstyr belastes ikke Iliopsoas så mye oppover.


 Dette er hofteleddsbøyeren, som skal løfte skia opp og den er ikke så kraftig som de andre lårmusklene. Slitasje her merkes som at det er vondt inni lysken. Den kan trenes opp til et visst nivå, men den blir fortere sliten ann de andre store musklene. Og er den sliten orker man lite, selv om de andre musklene har mer igjen. Man kan kompenensere litt ved å strekke godt i hoften og løfte skia med hamstrings.

Hamstrings brukes som fremdrift og da må du også se hvor tung sekk du har.

Nedover er det Quadriseps som fungerer. Da er det lettere med tunge gode ski, men med lett sekk.
Men tung ski (binding/støvel) dreper all turglede oppover. Blir du sliten i Ilioproas, nytter det ikke med ellers gode hestelår. Men man trenger ikke det helt letteste for å ha god balanse mellom muskelgruppene.

For tur er det følgende prioritering:
1. Gode støvler, varme støvler.
2. Vekt av det som samlet er på foten ski/binding/støvel
3. Løssnø, allround eller skare?
4. Vekt på ryggen, utstyr og klær.

For trening gjelder det bare å finne det utstyret som gir balanse mellom musklene. Hvis skiene er for tunge, legg mer i sekken for å få mer belastning på lår. Korte bakker - mer belastning?

Mer høydemetre nåes med lavere vekt på utstyr. Det er også lettere å gå oppover med smale ski, unntatt når det er løssnø. Da er det ingenting som slår Moonlight sine brede lette ski. I Norge må vi lage spor selv. Men vi har også skare på 90% av turene. Skal ikke glemme det.

Forenklet:
Oppover: Velg lett ski-støvel-sekk
Nedover: Velg lett sekk og tunge ski.

De fleste toppturfolk idag har Dynafit TLT radical st
Ifølge Oslo sportslager, er dette deres mest solgte binding. Den har skistopper, noe som mange setter pris på for å kjøre i bakken også.  Men det er ikke en behagelig utløsermekanisme. Den løsner tilslutt med et smell. Så sikkerheten er egentlig satt tilbake til tiden før Look Nevada N19 på 60-tallet.
Den veier 530g uten skruer. Man kan jo heller montere en racing binding med utløser fra Skitrab på 140g. Det er ingen egentlig forskjell på bindingene, bortsett fra vekten. Dynafit produserte også en Beast binding som veide tett opp til kilonen pr fot. Den ble ingen succcess. Så hvis man vil redusere vekt pr. fot, er det lettest å bytte binding først, deretter bytte til en lettere støvel. En lettere ski vil være mest inngripende i kjørestilen. Lette ski har alltid noen ulemper som dårlig isgrep og mindre flyteevne i løssnø. Og man må lære å beherske dem.


Comments