Skitrab TR Gara TITAN Release SS

Jeg har fått meg en ny binding!

Har prøvd det meste, og det meste virker ganske bra, men her har Skitrab gått i tenkeboksen og ikke bare laget en kopi av Dynafit.

Det er en annen måte å ta betjene bindingen: Du må trykke ned en plasthendel, så åpner tåbindingen seg. Dette er egentlig lettere enn å måtte treffe nøyaktig med pinnene når bindingen klapper igjen på Dynafit. og kopier. Du kan fomle litt og legge inn støvelen på den ene siden først. Mindre stress. Med litt øving går det også raskere. Du bruker bare et forsøk, mens på Dynafit klapper den igjen noen ganger og du bommer på hullene. Men man mister her den den lille gleden av at "dæven døtte, der traff jeg hullene på første forsøk - "


Det er også bra høyde under skoen og plass til uønsket snø under støvlene. Dette har alltid vært sårbart med snø som legger seg under fjærene. Nå er dette problemet helt eliminert.

Så er det selve Columbi egget: Får du sideveis slag på skia, (som på skarekjøring ned fra Gjertvasstind,) spretter begge klypene opp på Dynafitsystemet. Når den ene klypen  får slag, åpner den andre seg, for de henger sammen i samme fjærsystem. Jeg prøvde å teste om det var sant med å sparke ut støvelen av bindingen. Og det er en betydelig forskjell.


Først er det Dynafit, deretter Skitrab Gara TITAN.

Her fungerer begge klypene uavhengig av hverandre og tåler mye mer bevegelser sideveis før de løser ut. Og selve konstruksjonen gir lav vekt.


Bakbindingen leveres med skistopper, for det vil de fleste norske skiløpere ha. Men jeg vil ha stropp for å holde skia fast når jeg skifter i bratt terreng fra stegjern til ski og omvendt. Det enklere og sikrere "ha bikkja i band". For ekstremkjøring pleier jeg og andre å kjøre med låst front. Da kan det hende at bindingsfestet ikke er godt nok. På denne bindingen er det 4hull som på eldre Dynafit. (på eldre Dynafit er det 5hull) Flere andre produsenter har gjort festet bedre ved å lage større avstand mellom hullene (G3, Marker, Fritschi, ny Dynafit). ATK race har løst dette med at den løser ut i låst stilling også, tilslutt før festet ryker. Mulig at titanbøylen har en tilsvarende funksjon i låst stilling. Det er et mellomknepp i halvlåst posisjon. For det skal litt kraft til å låse den helt - godt at det er en god hendel.

Bakbindingen kan monteres uten regulerbar flexplate og da veier den 137,5g. Det blir da den letteste utløserbindingen på markedet. Med stopper og flexplate  veier bindingen 260g. I mitt tilfelle uten stopper og med fleksplate, veier den 199g. Forrige gang jeg testet Skitrab, hadde de integrert bindingen i flexplata og spart noen gram på det. Bindingen kan fortsatt vries til side, slik at du kan gå flatt.

Den gamle skitrabmalen jeg brukte hadde ikke direkte hull for å borre denne bindingen med støvel i malen. Jeg måtte måle manuellt og bruke litt forskjellige hullkombinasjoner. Foran er det vanlig standard. Den hadde også de fire hullene til bakbindingen. Merket av på skia med støvel og binding først i forhold til midtmerke.  Det var det greitt å kunne finjustere med flexplaten etterpå.

Det er kun den enkle lille gåklakken bak for å få litt gåhøyde, men dette er tilstrekkelig med en moderne støvel. Jeg har la Sportiva Spitfire. Tiden er forbi der vi gikk med stive støvler og korte skritt på høye helklakker. Moderne støvler gir god fleks forover og det er kraftbesparende å ha litt lengre steg i løssnø. Det koster krefter hver gang skia synker ned.

Kårvatn fjellutstyr skriver mer om spesifikasjonene her: 
https://fjellutstyr.no/produkt/ski/bindinger/skitrab-tr-gara-titan-release-ss-plate-3

Det med ferdigjusterte bindinger er ikke helt nytt, Dynafit har prøvd seg men ikke fått det helt til. Jeg har fått en som er gul = 10. Det er  verdier 8-10-12. Det kan ikke helt sammenlignes med DIN standarden, for en lengre sko krever mer kraft for å løse ut.
Det mangler en verdi for "standard" kvinne , her er det få lettvektsbindinger å velge mellom. Vi kjøpte Dynafit superlight 1, som kunne justeres - og det er ikke kommet noen nye gode utløserbindinger for kvinner etter denne!? ATK race RT er et alternativ. Og langrennski på vestlandet er jo risikosport, rando gir kontroll og trygghet, med inkluderte kvinneverdier: Utsikt, sol, natur, enkel mestring av forskjellige snøforhold, god kontroll med fart.)

Det var lett å låse støvelen  ned i Gara TITAN bakbindingen, så jeg håper ikke den er for svak i utløsningen. Bindingen virker ellers kvalitetsmessig forseggjort og tilsammen ser dette veldig bra ut. Den vil bli mishandlet hele vinteren igjennom.


Comments

  1. Hei. Er du fornøyd med bindingen din? Mvh Nadine

    ReplyDelete
  2. Jeg har nå gått tre år med skistopper garatitan. Den har holdt fint og tåler bruken fint. Ser ikke slitt ut. En ATK race ser helt herpa ut. Skistopper har det med å fylles med is og er vanskelig å kople om fra gå til kjør. Bruker piggen på skistaven til dette.

    ReplyDelete

Post a Comment