ARDECHE FRANKRIKE

STEDER Å KLATRE:
Vi har tatt oss en to ukers ferie i Provence. Fly til Nice, leiebil herfra og retur fra Paris. Her i Ardeche er det rike klatremuligheter. Vi hentet fører på Coronn.com, men det er en mer omfattende Ardeche fører å få kjøpt her nede. Vi er på ca 200m.o.h. Nårsola skinner, er det godt og varmt. Vi velger å klatre på sydvendte vegger, og de blir ikke for varme. 
Det fineste området til nå har vært her i Maisonneuve, eller Chaulet, som det står i føreren. Det flyter en elv under klippen og den innbyr til bading når det er litt varmere. Klatringen er variert med alle vanskelighetsgrader fra 5b og oppover. Det er kalkstein, som stedvis kan være slitt, men her er det masse formasjoner og ganske bratt, som gjør at det tåler stor trafikk. I Cirque de Chanzon opplevde vi at de letteste rutene, som også lå i skyggen, var ganske utslitte og polerte. Vi slet mer med 4b her enn 5c i Chaulet. Noe som tilsvarer en 6a i La Turbie, Monaco. Men det andre ting her som gjør at det mye triveligere å latre her. Anmarsen er kort, det er ingen storbyer i nærheten som gjør at det er helt overfyllt i helgene. Det er ganske korte avstander mellom de forskjellige klatrefeltene og til nå har det vært ganske greitt å finne frem. Det er også serveringsteder i de fleste småbyene og lett å få tak i mat i butikker.

KLIMA: De sier her nede at regntiden er september - oktober, men det regner egentlig ikke så mye. Resten av vinteren er det fuktig og overskyet, men er sola der, går temperaturenopp i 20grader. Fra mars - april er det mye sol. I mai starter badesesongen, og det er mange fridager og mange turister. I juni er det flott vær, men lite turister. Kanskje den fineste måneden ifølge de lokale. Juli - august er ganske overfyllt med feriefolk. Klimaet i provence er mye varmere enn i resten av Frankrike, men jeg lurer litt på på om kanskje det kan være lurere å finne sydvendte klipper i tørre områder. Turen her til Ardeche viser at vi slipper vinden, som kan være ganske enerverende på kysten. Når sola skinner her nå (24.okt.2010), er det varmt.
 
OVERNATTING:
Det ligger campingplasser overalt, og det er idylliske steder langs elven.På denne tiden er det for oss litt kjølig å ligge ute. Det er også vanskelig å finne steder å overnatte. Heldigvis er det en B&B her i veikrysset inn til Maisonneuve. Prisen er 49,50Euro for et dobbeltrom, som også inkluderer frokost. Her er det også varme på rommet, TV og internett WIFI, og det er det ikke alle stedene som har. Vi har også dusj og do på rommet. Det vanlige for lavprissteder er dusj og do på gangen. Nå i lavsesongen har vi stort sett vært de eneste gjestene, så det gjør ingenting. Håndkle er alltid med i prisen. I Hyeres fant vi et lite hotell, 33Euro+frokost, 50m fra offentlig strand. Disse hotellene har ikke side på internett. Ingen av de hotellene vi har overnattet på, har vært å finne på nett.

SPRÅK:
Det er ikke mange som snakker engelsk, men de som leier ut eller serverer mat, er ganske vennlige og profesjonelle, så en regle med noen ord, er nok for å greie seg. De lokale sier at kulturen nå til dags, er det så som så med. Det gamle occidentale syngestilen er glemt. Noen koraller går i arv. En og annen kirkekonsert kan man få med seg, men på barene er det ingenting, bare litt kortspill og TV.

Fransk - norsk parlør:
Carte ou monnè?  - Tar dere bankkort etter penger?
Manger?(mansje) - Kan vi spise her? Det ser ut som om det er åpent. (ikke prøv å få mat utenom lunsj 1230-1400 og middagstider 1900 - 2100.  
Une piche du vin rose (rouge eller blanc), si vous plaise. Demi litre. - en karaffel med rosevin takk. en halv liter med den billigste vinen du har, ikke noe slottstappet takk, vi kjenner ikke forskjellen allikevel. (Du får også helliters)
Vous avez une chambre? - Har dre et rom til oss. Vi er trøtte og har reist langt.
Escalade ici? - Vi leter etter klatrefeltet som skulle være her etter føreren og lurer på om vi er på rett sted.

Comments